my family

my family

Thursday 26 March 2015

KARI KEPALA IKAN SEMPOI

ASSALAMUALAIKUM...!!

SENYUMMM... (^_____^)

Masak apa tengahari tadi yer..? Akak buat nasi goreng kampung je utk mkn tghr td.. mulanya nak beli jer lauk kat luar.. tapiii tiada lauk yg memenuhi selera kami sekeluarga.. akhirnya akak kepasar laa jugak beli bahan basah utk masak mkn mlm nnti.. Oleh kerana masa dh suntuk nak masak tghri td, so akak buat nasi grg dgn telor mata je dulu.. Mcm biasa, ttp berselera suami n anak bujang akak mkn.. (^___^)

Biasanya mmg begitulah.. apa aje masakan dari air tangan akak mmg sentiasa menyelerakan mereka.. masak campak2 pun x pernah komplen x sedap! Part tu mmg akak sukaaaa sngatttt!! Heheee...

Oh ya! Akak x mkn nasi tghri nie.. biasanya kalau sarapan ESP mmg kenyang sampai ke tengahari.. akak juga ambik sesudu VIVIX setiap pagi utk kesihatan menyeluruh.. mmg lain rasa badan nie sejak ambik VIVIX.. cergas bertenaga sungguh! ALHAMDULILLAH..
Sambil keluar cod supplement td akak singgah juga kekedai mkn kawan baik.. duduk sambil borak2 minum milo panas.. Oleh kerana seronok dpt order dari pelanggan kedai mkn tu td akak pun order laa mee goreng sepinggan! Tambah kenyanglah sampai skrg.. HAPPY! InshaaAllah masuk ahli terus kastemer tu tadi.. SYUKURRR ALHAMDULILLAH... bijak sungguh beliau sbb nak beli dgn harga ahli! Terus masuk ahli! Akak mmg suka jenis org yg fikir panjang mcm nie.. senang nak berurusan.. (^_____^)

Oklah.. resepi akak nak kongsi hari nie adalah kari kepala ikan sempoi.. Cadangnya nak masak utk mkn malam nanti.. ;))

Jom tengok bahan2 yg diperlukan..

1) Ikan merah/ tenggiri
2) Rempah kari Baba's
3) Cili kering blender
4) Bwg merah, putih, halia n daun kari
5) Air asam jawa
6) Sedikit santan
7) Segelas air
8) Garam secukup rasa
9) Sayur bendi n tomato




















Cara-caranya;

1) Tumbuk bwg merah, putih n halia.. tumis dgn daun kari.. dah agak kekuningan masukkan sesudu cili kering blender.. kacau biar sampai masak barulah masukkan rempah kari dgn bancuhan air asam jawa.. biar sampai rempah masak n pecah minyak baru masukkan ikan yg siap dibersihkan..sebatikan dgn rempah n tuang segelas air.. kacau lg n letak garam secukup rasa.. kemudian letak sedikit santan.. bila dah mendidih n hampir masak barulah letak kcg bendi n buah tomato.. biarkan kejap atas api sampai sayur td separuh masak n tutup.. SIAP!


























~ Boleh juga mayang bahan2 tumis nie..
~ Kadang2 cili kering akak dah siap blender dgn bwg besar..
~ Biasanya akak mmg blender campuran bwg besar n putih utk kegunaan memasak


























Sekadar gambar hiasan kari kepala ikan merah sempoi akak tempohari.. yg ni versi x letak santan yer.. sbb akak mmg kurang gunakan santan dlm masakan.. ;)

~ SELAMAT MENCUBA RESEPI SEMPOI AKAK YER.. TQ ~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...